Recept
Här har vi för aviskt att samla smarriga recept.
Har du ett gott recept får du gärna skicka det till oss så lägger vi upp det här.

Rostad svedjeråg
Ett recept från våra fina bagare på Kastellegården i Ytterby.

Ingredienser
330 gr - vetesurdeg
660 gr - vatten
390 gr - vetemjöl special
480 gr - siktat dinkel
105 gr - rostad grov svedjeråg
30 gr - havssalt
Tillagning
Bred ut svedjerågen på en bakplåt och rosta i ugnen på 220c tills det fått fin färg. Rör om då och då. Låt svalna!
Blanda allt utom saltet på låg hastighet i bakmaskin ca 5 min. Tillsätt saltet och öka farten. Kör ca 5 min till.
Ta upp degen i en inoljad plastlåda och jäs ca 1 timma. Vik degen och jäs en timme till.
Forma till ett bröd. Jäs i korg i kylen tills dagen efter.
Sätt en järngryta med lock i ugnen och sätt den på 275 c. När grytan är riktig varm, placera ett av bröden i grytan och snitta.
Sätt på locket och baka ca 30 min på 230 c. Ta av locket och baka ytterligare ca 5-10 min tills brödet fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Aniskex med nakenkorn
Ett recept från Tomas Söderhjelm.
Hej!
Med ert goda mjöl har jag gjort kex som blev väldigt
bra.
