våra återförsäljare

Här finner du våra kära återförsäljare - från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Kontakta gärna återförsäljarna på förhand, för att höra vilka mjölsorter de har inne på hyllan.

skåne

Vårt avlånga lands sydligaste landskap. Pittoresk landsbygd, rik matkultur och vackra stränder.

Landskapsdjuret är kronhjort.

bongska huset

abbekås

Mitt i Abbekås hamn längs den vackra sydkusten ligger Bongska Huset, ett litet hotell med både bageri, krog, kafé & butik.

Förutom fikagäster, övernattande gäster & Abbekåsbor förser vi även vår storasyster Hotell Mossbylund med våra goda hamnbakade bröd, bakverk & kakor. Vår filosofi är att använda så lokala råvaror som möjligt och brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och mer hälsosamt.

På 1800-talet var Abbekås hamn en aktiv handelsplats. På pirarna och bryggorna såldes det fisk, såklart, men även många andra varor. I hamnmagasinet såldes det bland annat rep och tjära av handlarna Stålhammar & Petterson.

Konservfabriken

Vid sekelskiftet tog Gustaf Bong över hamnmagasinet och huset har i folkmun hetat just Bongska Huset sedan dess.

Gustaf Bong AB var ett pionjärföretag. Bong drev egna grönsaksodlingar och upprättade kontrakt med lokala bönder och fiskare. Han började så smått att pröva på odling själv – bättre kvalitet och bättre priser. I sortimentet fanns en rad udda inläggningar bland annat sparris från Mossby. I Abbekås byggde han upp en fiskfabrik där det tillverkades både ”Olivsill” och ”Östersjö sillfilet, rökt i olja”.

Krogen

1948 avled Gustaf och hans två söner tog över företaget. Hans söner var inte lika intresserade av konservindustrin utan sålde till Blå Band. Än idag kan man hitta Bongs köttsoppa i matbutiken.

Konservfabriken i Abbekås stod sedan öde under lång tid. På 10-talet tog kroglivet huset i besittning och sedan 1 mars har krogen ny regi, nya skyltar och huset har äntligen fått tillbaka sitt rättmätiga namn; BONGSKA HUSET.

Vem är vi?

1 mars 2021 tog Ingrid & Peter Svensson över Bongska Huset i Abbekås, tidigare kallat hamnkrogen. Efter 18 år med Hotell Mossbylund och numera med 100 fantastiska kollegor som hungrar efter nya projekt blev Abbekås hamn en ny och efterlängtad destination att ta tillvara på. Mossbylund är motorn som ska få Bongska att ånga och puttra igen!

gamla bageriet örnahusen

borrby

Hos Gamla Bageriet hittar ni nybakat bröd, kardemummabullar och kvalitetskaffe. Vi bakar med ekologiska produkter, lokala råvaror från små producenter, gillar långa jästider och maler en del av vårt mjöl själv.

Ovan bilder av Jimmy Linus.

Historien om vårt lilla bageri.

Efter 20 år i Oslo flyttade vi till Österlen våren 2019. Drömmen om ett lugnare och lantligare liv för vår familj blev sann när vi hittade vår drömplats på jorden i den lilla byn Örnahusen.

Linnea började jobba som sjuksköterska och Jimmy fortsatte sitt jobb som internationellt arbetande fotograf. Så kom pandemin. Den ena fick mer arbete och den andra fick inget arbete alls. Alla fotojobb avbokades på dagen.

Den gamla lanthandeln som följde med köpet av fastigheten kom till användning snabbare än beräknat.

Sommaren 2020 fungerade den som pop-up där vi sålde glass, inredning, kaffe och bakade surdegsbröd i vår hemmaugn. Den 23 december sålde vi över 100 bröd, minst lika mycket bullar och diverser kakor.

Där och då bestämde vi oss för att satsa och bygga ett riktigt hantverksbageri. Påskhelgen 2021 stod vi klara och kunde välkomna våra första gäster.

baggagården

broby

Gårdsbutik med stort intresse för ekologiska produkter. Angus-kött, sparris, hallon, hembakat mm.

olof viktors

glemmingebro

Hantverksbageri och konditori sedan 2002 med egen butik och café mitt på Österlen.

I vårt bageri bakar vi allt för hand och alltid från grunden. Somliga tycker nog att vi är lite mossiga här ute på leråkern som envisas med att elda vår stenugn med ved. Men det är verkligen en smaksak.

Hantverkstraditionen sitter i väggarna såväl som i våra händer och dessutom känns det på smaken. Vi gör allt från grunden, utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer, som man gjorde förr.

Det tar såklart längre tid, men vi vet att surdegens långsamma jäsprocess bidrar både till hälsosammare och smakrikare bröd.
Olof Viktors är så mycket mer än ett prisat bageri och café. Det är en smakdestination bortom allfarvägarna. En fyrlängad gård mitt i den skånska myllan, fylld av hantverkstradition och nytänkande skaparglädje.

Hantverket är den brungräddade tråden som löper genom hela verksamheten, den sprider sig som doften av nybakat bröd, från den glödande vedeldade stenugnen i bageriet, vidare ut i butiken, över den stenlagda gårdsplanen och in i caféet…

Vi har ett arv att förvalta. Det handlar inte bara om att vi befinner oss på en gammal gård från 1890 eller om att vi har blivit listade som landets bästa café. Ända sedan vi förvandlade gården i Glemminge till bageri, konditori och café år 2002 så har våra stolta bagare och skickliga konditorer förverkligat drömmen om att dagligen erbjuda exceptionella bakverk och bröd, bakade med hantverksmässiga traditioner och kärlek lika stor som den massiva ugnen i vårt bageri.

Och det är vår uppgift att mata den kärleken lika ofta som vi matar våra surdegar, så att den fortsätter att jäsa sig större för varje dag.

lillgårdens bi och trädgård

höör

Ett par kilometer utanför Höör ligger Lillgården i Maglasäte. Vår honung är varsamt framställt utan upphettning för att bevara de naturliga egenskaperna. I vår gårdsbutik finns ett brett utbud av säsongens råvaror.

Lillgårdens Bi och Trädgårds drivs av mig, Anna Hansson, tillsammans med min familj. Jag är i grunden växtodlingsagronom har i hela mitt yrkesliv arbetat med odling, miljö och hållbarhet.

2014 var det dags att göra verklighet av drömmarna att arbeta mer praktiskt och nära naturen. Efter en 2 årig utbildning i yrkesbiodling var jag redo att skala upp vår biodling med målsättning att skapa mig en ny försörjning.

Jag har alltid älskat att odla och när vi fick möjlighet att köpa till mer mark och anlägga en köksträdgård var det ett enkelt val. Här njuter jag och familjen av både arbete och avkoppling vid årets alla årstider.

Vi producerar vår honung i nya fräscha lokaler med varsamma metoder allt för att få högsta kvalitet och smak på vår honung. Under odlingssäsongen är vår gårdsbutik fylld av honung, nyskördade grönsaker och andra produkter från trädgården.
Vi producerar honung, grönsaker, frukt och bär med varsamma metoder i samspel med naturen. Vi vill att våra kunder ska få ta del av hur produkterna tas fram och njuta av vår fina miljö på gården och av vår härliga trädgård.

Hela tänket i företaget ska vara miljömedvetet och målsättningen är att vi i alla beslut tänka miljö och hållbarhet.

brödlabbet

lund

Kunskap och upplevelser med bröd i fokus.

Brödlabbet drivs av mig, Caroline Lindö, som är hantverksbagare och medicinsk forskare. För mig går hantverk och forskning hand i hand, ju mer kunskap jag har om bakningens mikroorganismer och processer, desto duktigare bagare kan jag bli. Därför har jag specialiserat mig på surdegens vetenskap och hur den går att tillämpa i praktiken för att baka bättre bröd.

Jag är utbildad forskare med en doktorsexamen i medicinsk mikrobiologi. Efter några år som forskare och projektledare på ett stort läkemedelsföretag startade jag Brödlabbets ekologiska surdegsbageri i Stora Råby utanför Lund. Där bakade vi ekologiska hantverksbröd och undervisade om bröd och bakning. Efter sju år med bageriet valde jag att sälja verksamheten för att flytta till en ekologisk gård och syssla med spannmålsodling, kultursorter och självhushållning. Även om jag nu har lämnat gården odlar, maler mjöl, bakar, ystar, mustar, brygger, mjölksyrar och konserverar jag av hjärtans lust.

Idag är Brödlabbet ett utbildnings- och upplevelseföretag med sin bas på den vackra och trivsamma gården Vallkärratorn 472 strax norr om Lund. Hit är alla välkomna som vill uppleva och lära sig mer om bröd och bakning.

Jag har lång erfarenhet av att undervisa om spannmål, bröd och bakning, bland annat från gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad, Folkuniversitetet Kristianstads YH-utbildning för mathantverkare, Eldrimners bagarutbildningar och ett stort antal kurser för hemmabagare och proffs i egen regi. Jag har också uppdrag som juryordförande i SM i mathantverk och är medlem i tävlingsråd samt diplomerad rådgivare hos Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk.

Kulturspannmålens smak och bakningsegenskaper har jag studerat i olika forskningsprojekt. Just nu deltar jag i projektet Kulturspannmål i framtidens mat som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet och Högskolan Kristianstad.

söderberg & sara

malmö

Vi är ett bageri och café. Vi levererar goda luncher, pizza och bröd. Finns i Ystad och Malmö.

Söderberg & Sara. Vi bakar bröd på riktigt – med surdeg, långa jästider, äkta råvaror, skånska råvaror. Med tid, tålamod och kärlek till hantverket. Inget fusk, inga tillsatser, bara gott!

leve bageri och konditori

malmö

Vi är ett litet bageri mitt i Malmö! Vi bakar riktigt bröd med surdeg. Allt vi bakar är växtbaserat.

Vi är ett nytänkande bageri mitt i Malmö.

Vi har valt att baka på dagen istället för på natten, att baka mycket växtbaserade bakverk istället för att låsa fast oss helt i traditionella smörbaserade recept och att baka surdegsbröd som man gjorde förr, innan jästen ens var uppfunnen.
Alla våra bröd är bakade i stenugn och med surdegskultur.

De fermenteras naturligt på traditionellt sätt i ett helt dygn innan de bakas för att maximera smaken, näringen och hållbarheten. Våra recept innehåller mycket vatten, vilket ger saftiga bröd som är bra för kroppen.

Den långa jäsningen och syran från surdegen hjälper till med att delvis bryta ner det gluten som finns i degen så det blir lättare för oss att smälta det.

När vi letar efter råvaror kollar vi i vår närhet efter de bästa, mest smakrika grejerna vi kan hitta.

Vi vill att vår verksamhet ska ha en låg miljöpåverkan, och därför arbetar vi aktivt för att minimera svinn och använda de råvaror som finns lokalt och är i säsong.

Vi är också stora på växtbaserade sötsaker där smör och ägg helt byts ut mot andra, vegetibilska alternativ. Utöver detta använder vi second hand-möbler och kläder samt 100 % grön el.

ekolivs

malmö

Medlemsägd butik med lokalt, eko och solidariska livsmedel.

Ekologiskt och lokalt, tillsammans.

Ekolivs är en liten, ideellt driven livsmedelsbutik i centrala Malmö, som funnits i sin nuvarande form sedan 2006.

Vi är ett kooperativ och verksamheten drivs demokratiskt av föreningens medlemmar genom medlemsmöten och olika arbetsgrupper. Vårt syfte är inte att generera vinst, utan istället att tillgodose medlemmarnas gemensamma intresse för ekologisk, schysst och närproducerad mat och andra dagligvaror samt att kunna erbjuda det till bra pris. Vi vill även lyfta fram lokala producenter och sprida information och kunskap i linje med en hållbar livsstil.
Föreningen har två typer av medlemskap, aktiv medlem och stödmedlem, som är förenade med olika rabatter beroende på engagemangsnivå. Aktiva medlemmar sköter tillsammans den dagliga driften av Ekolivs, utöver att hålla butiken öppen sker det genom följande arbetsgrupper:

Inköpsgruppen – Gör beställningar, har kontakt med befintliga leverantörer samt är första kontakt med potentiella leverantörer.

Ekonomigruppen – Sköter bokföring, betalning av fakturor och kontanthantering.

PR-gruppen – Ansvarar för hemsidan, sociala medier och övring marknadsföring samt planerar event och samarbeten.

Butiksgruppen – Inreder och håller butiken fin, ansvarar för rutiner för butiken.

Utöver dessa har vi en styrelse som bland annat ansvarar för övergripande uppgifter och planering inför medlemsmöten och årsmöten.

fatto bene

skegrie

Café Fatto Bene erbjuder färskt rostat, ekologiskt kaffe, hembakat surdegsbröd, smörgåsar och bakverk.

petersborgs gårdsbutik

smedstorp

Svenskt mathantverk på Österlen. Svensk mästare i senap. Butik på gården i Smedstorp. Butik i Lunds saluhall

Skånsk senap och gårdsbutik. Petersborgs gård ligger på Österlen. Här odlar vi och tillverkar en äkta skånsk senap. Vår senap säljer vi i Gårdsbutiken där vi också har ett stort sortiment av andra närproducerade varor

söderberg & sara

ystad

Vi är ett bageri och café. Vi levererar goda luncher, pizza och bröd. Finns i Ystad och Malmö.

Söderberg & Sara, Ystad. Vi bakar bröd på riktigt – med surdeg, långa jästider, äkta råvaror, skånska råvaror. Med tid, tålamod och kärlek till hantverket. Inget fusk, inga tillsatser, bara gott!

blekinge

Skärgårdsidyll och vackra städer i den sydostliga pärla känd som "Sveriges Trädgård".

Landskapsdjuret är ekoxe.

jämjö lanthandel - smaklöken

jämjö

Tänk dig en liten lanthandel precis som den var förr, fast på ett nytt sätt!

Vi vill ge dig en genuin upplevelse när du kommer in till oss. Det handlar inte bara om att köpa mat från en hylla, du ska kunna få berättelsen ”från hage till mage om du så önskar”.

Vi vill erbjuda ett sortiment som representerar i första hand allt fint vi har i Blekinge, men vi går också ibland utanför länsgränsen. Vi vill lyfta det lilla, småskaliga, genuina mathantverket och få in allt under samma tak. En kärna i verksamheten är att erbjuda hemgjorda charkuterier som både kan ge dina smaklökar en resa tillbaka i tiden, men också in i framtiden. Djuren är det finaste vi har därför jobbar vi med djur som lever så mycket som möjligt ute i deras naturliga miljö.

Vi tar inga genvägar, våra produkter behöver inga tillsatser av konstigheter, processerna får ta sin tid därför varierar också sortimentet. Bakom disken möter ni oss bönder som ville utveckla våra gårdar, skapa fina produkter och förenkla livet för dig som konsument. Vi vill naturligtvis att ni fortsätter att komma hem till gårdarna men ibland är det skönt att på ett enkelt, bekvämt och tidseffektivt sätt kunna handla av många producenter samtidigt.

Mathanverk är ingenting som bara ska ätas vid jul och påsk, vi vill bli en del av din vardag. Genom att handla hos oss gynnar du din bygd, dina lokala bönder, miljön och djurvälfärden.

Varmt välkommen in i värmen!

lilla brödbilen

lösen

Mikrobageri som drivs av syskonen Hansson i Lösen.

Ett mikrobageri som ni finner på Långängsvägen 9 i Lösen.

Öppettiderna varierar från månad till månad, vår förhoppning är att ha öppet 2-3 gånger i månaden. Vi kommer uppdatera detta löpande.

café mandeltårtan

ronneby

Vi brinner för vad vi gör. Varje bakverk, bröd eller lunch som serveras hos oss görs från grunden, hantverkmässigt med endast de bästa råvarorna.

Många gånger våndas vi för att vi är för envisa. Men helt ärligt så tycker vi att endast det bästa är gott nog att servera våra gäster.

äggaboden

ronneby

Äggaboden i Gärestads by erbjuder säsongsbetonad mat med lokala råvaror i en historisk gårdsmiljö, kompletterat med en gårdsbutik som säljer lokalt producerade varor.

Vi som bor på gården är Peter och Anna-Lena. Vi driver företaget Äggagården i Edestad AB, ett hönseri med äggproduktion som förser gårdsbutiken med färska ägg. 2003 köpte vi gården efter att den varit i annan släkts ägo i 150 år.

Gårdsmiljön är en idyll med byggnader från 1700- och 1800-talet. Här finns sex byggnader förutom boningshuset. Ladugården, magasinet, förrådslängan, brygghuset, snickarboden och ett litet hönshus. Dessutom barnens lekstuga som var den första ÄGGABODEN och var där allt började. Där huserar nu istället grisparet Signe och Selma. Boningshuset renoverades först men ganska snart började vi inreda en gårdsbutik i ladugården och stallet. Den invigdes i november 2004. Nästan genast insåg vi att det var nödvändigt med ett kylrum, detta byggdes i grisstian.

Vi städade, tvättade, målade och lade om taket i ladugården och gjorde en utställningslokal, Galleri Vikakillan, där vi hade flera utställningar 2006. Vikakillan är en naturlig källa som rinner upp på ägorna. Från och med april 2010 upptar gårdsbutiken hela ladugårdslängan.

Nästa steg var den stora logen som utrymdes och städades för att kunna ha fester och utställningar. Där har vi haft två 50-årskalas med ca 100 gäster. När vi röjde och städade upptäckte vi när vi slängde ut allt skräp på gödselplattan att det var den bästa platsen på hela tomten i södervästerläge och med en härlig utsikt över fälten. Där byggde vi 2009 ett stort orangeri och här njuter våra restauranggäster på sommaren.

Snickarboden har nu inretts till lägenhet med ett lite större rum för bad och relax. Där finns dusch, bastu och jacuzzi. Det gamla magasinet blev nästa projekt för renovering och är idag en del av vår Bed & Breakfast-verksamhet.
Vi väljer råvaror från Blekinges odlare och producenter som älskar sitt arbete och som faktiskt gör skillnad.
Vi känner alla leverantörer och vet hur de jobbar.
Vi hämtar råvarorna hos bonden.
Vi tillagar mat efter säsong.
Vi väljer kött från naturbetesdjur som betat i Blekinges skärgård.
Vi väljer vilt från Blekinges skog och mark.

För vi vet att mat tillagad av noga utvalda råvaror direkt från producent och odlare ger ett gott resultat. Vi vill bidra till biologisk mångfald, Blekinges öppna landskap samt en levande landsbyggd.

Du märker skillnaden!

öland

Solen och vindarnas ö. Här började vår mjölnarberättelse för drygt 150 år sedan, när vår anfader Anders byggde en väderkvarn som förlitade sig på Östersjöns vindar.

Landskapsfågeln är näktergalen.

fredriks bröd & bakverk

färjestaden

Hos Fredriks Bröd & Bakverk hittar du surdegsbröd, bullar och kakor av hög kvalité. Allt görs på plats med noga utvalda råvaror.

Fredrik Johansson kommer från Långlöt och har nu återvänt till Öland efter att ha gjort karriär som konditor i Stockholm.

Under sina 10 år i Stockholm har Fredrik jobbat på ett flertal välrenommerade bagerier. En höjdpunkt i karriären var när han tog OS-guld med Stockholm culinary team år 2012. Han har även vunnit silver i tävlingen Årets konditor 2011.
Kvalitet, tradition och nytänkande är Fredriks viktigaste ledord.

I bageriet går degblandaren, och ugnen varma. Alla bröd och bakverk görs från grunden av riktigt bra råvaror. Ölands godaste bullar kan man bara göra på redigt smör!

Utgångspunkten är klassiskt bakhantverk men genom att addera kreativitet och nytänkande sätter Fredrik en egen prägel på sina produkter.

äggaboden

ronneby

Äggaboden i Gärestads by erbjuder säsongsbetonad mat med lokala råvaror i en historisk gårdsmiljö, kompletterat med en gårdsbutik som säljer lokalt producerade varor.

småland

Kristina och Karl-Oskar, Emil och barnen i Bullerbyn. Ett landskap av djupa skogar och berättelser vi älskar.

Landskapsdjuret är uttern.

ekenäs hantverksbageri

hagby - söder om kalmar

Bageri med servering i trädgården. SM-guld i Eldrimner Mathantverk 2020, 2021, 2023.

Ekenäs Hantverksbageri är ett litet bageri söder om Kalmar. Vi har öppet 3 dagar i veckan och brinner för ett levande koncept.

Därför kan du köpa allt ifrån surdegsbröd på kulturspannmål till biskvier gjorda på närproducerade och ekologiska råvaror. Vi har enbart sittplatser i trädgården vilket gör att det ofta beror på vädret.

Välkommen!

rudenstam

huskvarna

Välkommen till Rudenstams vid Vätterns östra kant. Här har vi odlat äpplen sen början av 1940. Besök vår gårdsbutik och kafé.

Under större delen av året finns det flera sorters äpplen från gården. Under skördesäsong finns också vinbär, päron, bigarråer, plommon och jordgubbar från våra egna odlingar. Med vårt tilltalande sortiment av lokala råvaror vill vi vara din närbutik för bra råvaror.

Lokala smaker
Gårdsbutiken är en handelsplats för lokal mat. Tack vare nära samarbeten med cirka 70 lokala leverantörer kan vi erbjuda ett så komplett utbud av lokala varor som möjligt. Vi har ett fullsortiment i vår frukt- och grönt-avdelning. Med devisen ”finns det svenskt så välj svenskt, finns det lokalt så välj lokalt” tar vi oss ann vardagen.

Lokala leverantörer
Våra lokala leverantörer är handplockade. Många av dem kommer från vår direkta närhet, t ex Gränna, Habo, Visingsö och Huskvarna. Lokal kvalitét är vårt kall och det som gör smaken extra god.

70 år av äppelodling
Direktförsäljning har alltid varit viktigt för oss. Under de första 50 åren skedde all vår försäljning på Västra torget i Jönköping, för att först år 2001 flytta hem till vår första butik. Det var en liten lokal, men 2008 öppnades nuvarande gårdsbutik med en dröm om att bli ett handelscentrum för lokal mat. Några år senare, och med hjälp av våra 70 lokala leverantörer, har den drömmen gått i uppfyllelse.

2016 genomförde vi en omfattande ombyggnation för att utveckla vår verksamhet. Det innebar att gårdsbutiken växte, och vårt kafé tog form. Satsningen möjliggjordes med hjälp av medel från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

2021 byggde vi vårt nya musteri på gården, detta gjordes som ett steg att möte den ökade efterfrågan på våra produkter. nu har vi livsmedelsklassade lokaler att växa i för framtiden. Denna satsning möjliggjordes av stöd från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Äkta vara
Vårt mål är att vara den naturliga handelsplatsen för lokala produkter av högsta kvalitet. Gårdsbutiken ska förmedla en känsla av äkthet och förankring till platsen vi finns på. Lika viktigt som att sälja lokala råvaror, är att berätta historien bakom råvaran. All vår personal är väl insatt och berättar gärna vad som händer ute hos våra leverantörer just nu.
I vårt kafé hittar du fika, sallader, mat och mackor – gjorda på lokala råvaror. Vi serverar äpplemust och äppelkakor från gården året runt. Resten av menyn styrs av säsong, för att du ska få njuta av de bästa smakerna från varje årstid. Upplev Rudenstams Gårdskafé i Äppledalen – Smålands Toscana.

Vi erbjuder gluten-, laktos- och veganska alternativ. Har du övriga allergier eller har några frågor kan du prata med personalen i kaféet.

sjölyckornas gårdsbutik

ingelstad

Svenskt & närproducerat med mycket ekologiskt & obesprutat, men även lite från konventionell odling.

Vår affärsidé är svensk och närproducerad mat. Ägg , potatis, grönsaker, rotfrukter, mejeriprodukter, kött och förädlade produkter som honung, rapsolja, saft, pesto m m. Ägg och fläskkött från våra egna höns och grisar på gården, läs mer här. Varorna är i så stor utsträckning som möjligt ekologiska men vi säljer även obesprutat och ibland konventionellt odlat för att kunna erbjuda så brett sortiment som möjligt under hela året. Hur varorna är odlade och dess ursprung finns uppmärkta i butiken och är du osäker så fråga gärna när du handlar hos oss.

Sjölyckornas Gårdsbutik ligger väldigt vackert vid sjön Rottnen, mellan Ingelstad och Hovmantorp. Butiken byggdes 2010, men hade egentligen funnits väldigt provisoriskt innan dess.

2002 växte det 50-årig granskog på de åkrar där det idag växer grönsaker, potatis, blommor mm. Många lass sten har plockats och körts bort innan vi kunde börja odla. Vi brinner för att hålla landskapet öppet och bidra till den biologiska mångfalden. Det känns gott i hjärtat när fjärilar och humlor flyger omkring i odlingen, och man märker hur maskarna trivs. I vår odling används inga kemikalier eller bekämpningsmedel. Gödsel kommer från gårdens djur, samt en kobonde i närheten.

Hela familjen är på olika sätt engagerade i företaget, även om det ofta är Karin som är ansiktet utåt.

Det är en livsstil!

I företaget finns även anställd personal. I gårdsbutiken hittar du egenodlat, lokalt och närproducerat. Vi följer säsongerna kan man säga.

hovs bageri

växjö

Litet bageri & livsmedel-, delikatess- & presenthandel sen '58. Smakrika bröd och gott fika.

Vi bakar äkta Surdegsbröd på Hovs bageri, med det menar vi att brödet inte innehåller någon jäst. Degarna körs en till tre dagar innan avbakning och förvaras i plastbackar i kylen. Vi har alltid Grand blanc i sortimentet som körs på både vete och rågsurdeg.

Vårt grova surdegsbröd varierar vi mellan Rågsuris, med eller utan frö. Rågspånt men rågmjöl, durumvete och sesam eller solrosfrö. Grahamsuris på råg och grahamsmjöl. Fruktsuris har vi torsdag-fredag med och bakas på grovt rågmjöl med russin, aprikoser och valnötter. Prova du också!

För femton år sedan väcktes min nyfikenhet för surdeg, jag kunde inte förstå hur man bakade innan industrijästen uppfanns. Tänkte att allt bröd tidigare måste varit platta tunnbröd eller tungt och kompakt. Och i bibeln pratade nån snubbe om osyrat bröd till påsk. -utan jäst sa fröken, men nu trillade poleten ner:)! Jästen till bröd uppfanns vid ölframställning och plötsligt hade man ett snabbt sätt att få fram bröd på. Men att det kunde utplåna surdegen så fullständigt…? När det är så fantastiskt gott och nyttigt med långjäst surdegsbröd.

Det är kemi inblandat såklart, i denna ljuvliga förening. När bröd får jäsa länge, bryts futinsyran ner och kroppen kan lättare tillgodogöra sig de mineraler som finns i mjölet. Detta gäller även degar körda på vanlig jäst som får jäsa länge.

I surdeg, som består av ättiksyra och mjölksyra har man två fördelar. Ättiksyra hämmar tilväxt av mögel, så där har man en naturlig och nyttig konserveringsmetod. Mjölksyra innehåller B-vitamin.

Det finns forskning som visar på att surdegsbröd ger ett lägre insulinpåslag. Även i våra jästbröd har vi surdeg för konsisten, smak och färskhållning. Vi har även surdeg i vår vetedeg, då blir den saftig och fin.

Vår surdeg är mild och bra för magen. Vi älskar den och det är så kul att kunna baka dessa fantastiska bröd!
Hovs bageri är ett litet familjeföretag, som startades 1958 av min pappa, Gösta Blomstrand. Han öppnade portarna i december på Ringsbergsvägen på Hov i Växjö. I det gulputsade huset i korsningen vid minigolfen och resturangen. Mamma och pappa berättade ofta om hur tokigt bageriet var designat av en dyr arkitekt, med ett inglasat kontor i mitten. Där man tydligen skulle sitta och basa☺️ Men därför heter vi Hovs bageri.

En kort period på 60-talet, låg vi på Värendsgatan på söder, i det blå hyreshuset mitt emot Strandbjörket. Pappa hade då övertagit Ångbageriet, i sökande efter bättre, mer lättarbetade lokaler tänker jag? 1965 ville bagarmästaren på Wienerbageriet, här på Öster gå i pension och en möjlighet att ta över lokalerna visade sig. Wienerbageriet drevs av familjen Lönn, som byggde fastigheten, med bageri i, 1945. En dröm de förverkligade tänker jag, som både bor i deras lägenhet och driver bageriet en trappa ner.

Jag heter Maria Blomstrand och tog över företaget år 2000 efter att min syster Annica hade drivit det i några år. Jag har fantastiskt god hjälp av mina bagarinnor Amanda, Wala, Wendela och Hanna och lite bonus-hjälp av Linnéa, Anna o Karin, guld värda.

Vårat mål är att baka produkter vi är stolta över, som smakrika bröd med hög kvalitet och hållbarhet. Vårt bröd tar lång tid att baka och vi tillsätter aldrig jäst i surdegsbröden. Vi är surdegsnördar och vår senaste vision är att föra in mer ekologiskt i vårt brödsortiment.

Vi använder oss av äkta surdeg, -vete eller råg, och skållat råg, korn eller havre i många bröd. Det ger inte bara god smak, utan också bra hållbarhet. Vi tillsätter inga konserveringsmedel. Vi bakar allt ifrån grunden, utan mixer eller färdiga brödbaser. Vi bakar på smör eller rapsolja för att minimera användandet av härdade fetter och undviker margarin. (För mjölkallergiker har vi en karlspadebulle på havremjölk och margarin(tyvärr, har du tips på en bättre produkt, tar vi tacksamt emot) Vi vill vara äkta och transparenta i det vi gör.

Vi bakar på smör från Emåmejeriet och Arla rapsolja från Österlen eller Öland, ekologiska bär från Moheda sylt och ekologiska ägg ifrån Gårdsby ägg AB. Sista fredagen i månaden Kl 12-17 (med vissa undantag) kommer Ingrid från Nedanbäcks gårdsprodukter och säljer kött av ekologisk uppfödning, från egna gården. Nöt, lamm och gris. Vi bakar en del på ekologiskt mjöl från Limabacka kvarn, mjölet mals i Skåne. Vi har även deras mjöl till försäljning. Chiliprodukter från Pappis på Öland, Ost från Räven o Osten, salami från Pär i viken (underbar ramslökssalami) ibland lax, rökt eller gravad från Wägga rökeri, Tildas teer -drinkme och mycket mycket mer.

Vi har utvecklats mot ett hållbart microlivs, med en ökad del mejeri, smörgåsmat och livsmedel. Du kan köpa ägg mjölk ost, men även en genomtänkt present i vår nya present och inredningsdel;

Presenthandeln i blå rummet, är vårt senaste tillskott, där hittar du Häxans ekologiska rengöringsprodukter -riktigt bra! Som vi också använder i vår lokalvård och dagliga städ. Glas, vackra champagneglas och skålar. Prisvärda glasburkar du kan fylla med vår müsli, jäskorgar till surdegsbakning, Eriks vakra skärbrädor från Lövsjö Logghouse. Träkavlar, fina diskborstar i trä prisvärda kökshanddukar och korgar från korgboet. Den röda tråden ska vara mat, helst frukostrelaterat, men ibland räcker det att jag bara tycker det är riktigt fint eller praktiskt🥰

halland

Västanvindens och solnedgångens rike. Charmanta små fiskehamnar, grönskande dalar och sedan 1897 hem till Limabacka Kvarn.

Landskapsfågeln är pilgrimsfalken.

ham on rye

båstad

Fantastiskt trevlig kvarterskorg, kafé och bageri i Båstad. Bakar med eko-mjöl, surdeg och långa jästider. Bageriet öppnar 07.00 med fullt sortiment som räcker så länge det räcker.

Så här blir det bättre

Våra recept och menyer görs från säsongens tillgängliga råvaror. Som lokalpatrioter försöker vi också använda så mycket som möjligt från våra trakter, med så lite svinn så möjligt. Vi lagar och bakar från grunden. Härliga smaker, ekologiskt ansvar och lokal stolthet i varje tugga.

Vi är alltid nyfikna efter bättre smaker, råvaror, tekniker och matupplevelser. Det är något vi gärna språkas om över bardisken.

Välkommen in,
hälsar Marlene och Moa

lindegrens

båstad

Från butiken ser du ut mot Sinarpsdalen och våra egna rödkullor. Ekologiskt kött och egen chark.

VÅR HISTORIA
Så blev vi Lindegrens i Sinarpsdalen.

2004 flyttade David och Lina Lindegren till gården i Sinarpsdalen. Marken var utarrenderad och båda pendlade till jobb på varsitt håll. David, som var trött på att sitta i kontorstolen, funderade på hur gården kunde användas som bas för en verksamhet på hemmaplan. Grannens djurhållning med rödkullor och utedrift lockade och inspirerade. När samma uppmärksamme granne gav Lindegrens en ko i bröllopspresent var det klippt. David sa upp sig för att satsa på lantbruket.

LAG 3-2-1
Tre barn, två föräldrar på en gammal gård från 1800-talets mitt. Det är en bra grund för ett händelserikt liv. Mycket av familjens umgänge kretsar kring gårdens sysslor, som här i form av en tidig vårpicknick i en vitsippsbacke med utsikt över Båstad och Laholmsbukten, kombinerad med stängslingbestyr i kohagen.

På senare år har barnen klivit in aktivt i företaget, och bemannar butiken under högsäsong, sköter stora veckostädet hela året och deltar med hiss och diss av våra framtidsplaner.

butik harmoni

glommen

Välkomna till Karlsagårds Butik & Skafferi. Butik med fokus på ekologiska varor.

krantz brödbod

halmstad

Stenugnsbageri i Söndrum. Nybakat från grunden.

dränggårds gårdsbutik

harplinge

KRAV-certifierad odling och gårdsbutik.

Jag heter Annelie!

Jag odlar ekologiskt KRAVmärkta bär och potatis. Lite grönsaker också men mest till husbehov.

Det finns en gårdsbutik på gården som jag säljer bären och potatisen under säsong. Där finns också mjöl från Limabacka kvarn, sylt, ringblomssalva, rökelser, kristaller/stenar, örter plus andra små trevliga saker.

Jag vandrar den shamanska vägen vilket innebär att jag följer mitt hjärta. min sanning och jag gör så gott jag kan för att jorden ska vara och bli en bättre plats att leva på.

Odlingen och gården är KRAV certifierad sedan 1995. Gården heter Dränggård och finns i Halland norr om Halmstad i ett samhälle som heter Harplinge.

Odlingen består av jordgubbar, potatis, grönsaker och buskblåbär.

Jag har självplock på blåbären varje säsong. De brukar mogna i slutet på Juli.

bruket

helsingborg

Öppnar 23 februari 2024. Följ oss på resan 🥖🥐🥕

📍Bruksgatan 5, Helsingborg

Besök även Bruket Kaffebar på Bruksgatan 9. Helsingborgs vardsgsrum där du kan fika med dina vänner, ta en lunch eller en lyxfrukost på morgonen eller njuta av gott kaffe.

Utnämnt till Helsingborgs bästa kafé.

ica kvantum kungsbacka

kungsbacka

Årets butik 2023. Öppet 7.00-23.00 alla dagar!

ame- hälsa och stresshantering

laholm

Det lilla företaget med den breda kompetensen inom stresshantering. När tid ges, hembageri med surdegsbröd.

Må & fungera bättre i vardagen vill vi alla men ibland kan det självklara att hitta balans mellan vår livsviktiga stress och återhämtning vara en utmaning att applicera i vardagen.

AME Hälsa och Stresshantering finns för Er som vill ligga steget före och få in mer förebyggande hälsa för att hantera stress och lättare få in återhämtning.

Vi finns även tillhands för Er som önskar stöd och handfasta verktyg under till exempel rehabilitering eller sjukskrivning för exempelvis utmattningssyndrom.

bröd & co

laholm

Välkommen till vårt bageri i Laholm. Här brinner vi för hantverket och att göra saker från grunden.

Vi älskar att jobba med de bästa lokala råvarorna för att skapa våra bröd och bakverk. Hos oss bakas allt i vår stenugn, från surdegsbröd till tårtbottnar.

Jag heter Annelie!

Jag odlar ekologiskt KRAVmärkta bär och potatis. Lite grönsaker också men mest till husbehov.

Det finns en gårdsbutik på gården som jag säljer bären och potatisen under säsong. Där finns också mjöl från Limabacka kvarn, sylt, ringblomssalva, rökelser, kristaller/stenar, örter plus andra små trevliga saker.

Jag vandrar den shamanska vägen vilket innebär att jag följer mitt hjärta. min sanning och jag gör så gott jag kan för att jorden ska vara och bli en bättre plats att leva på.

Odlingen och gården är KRAV certifierad sedan 1995. Gården heter Dränggård och finns i Halland norr om Halmstad i ett samhälle som heter Harplinge.

Odlingen består av jordgubbar, potatis, grönsaker och buskblåbär.

Jag har självplock på blåbären varje säsong. De brukar mogna i slutet på Juli.

solhaga stenugnsbageri

slöinge

Hantverksbageri med kafé i trädgård och inomhus i våra salonger. Varmt välkomna att köpa med bröd & bakverk, eller stanna för frukost, lunch och fika!

På Solhaga bakas surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och mer hälsosamt. Vi använder inga tillsatser eller halvfabrikat.

Vår filosofi är att använda så lokala råvaror som möjligt, efter säsong. För att svinnet ska bli så litet som möjligt arbetar vi med ett levande sortiment som kan variera från dag till dag. Det som blir över torkas och mals till ströbröd, som sedan används i produktionen.

Bageriet startades 2011 av Sara och Anders Wennerström, som hade köpt Solhaga som ett sommarboende ett par år tidigare. Sara började renovera den gamla stenugnen i uthuset, samtidigt som hon gick en utbildning i hantverksbageri för Jan Hedh. På bloggen sarabakar.se finns hela historien om hur familjen flyttade in i det förfallna men charmiga vita huset och startade det som skulle komma att bli ett omtalat och prisbelönt bageri. Där finns också massor av recept för den som vill baka själv.

Numera har familjen flyttat ut från bostadshusets nedre våning, som byggdes om till restaurang våren 2021.

Solhaga har idag sex heltidsanställda året runt och tjugo under sommarsäsongen. Verksamheten har belönats med flera fina priser och nomineringar.

2022 utsågs Halland av den internationella guiden Eater till en av 11 kulinariska destinationer i världen värda ett besök under 2023. Solhaga och Borgmästargården nämndes bland besöksmålen.

2021 utnämndes Sara till Årets Stellabagare – ett pris som delas ut för att lyfta kvinnor inom den svenska gastronomin.

Under SM i Mathantverk 2018 vann Solhaga tre guldmedaljer i klasserna surdegsbröd med vete, surdegsbröd med råg och surdegsbröd med kulturspannmål.

2016 vann Solhaga utmärkelsen Västsveriges bästa semla, med motiveringen: En semla med höga, rena smaker, bakad med naturliga ingredienser. En semla med identitet!

White Guide Café nominerade Solhaga Stenugnsbageri till Årets bageri 2015, 2016 och 2018.

2015 nominerades Sara till Årets Företagare i Falkenberg.

Skåneländska Gastronomiska Akademien har 2012 tilldelat Solhaga ett diplom “för att med utomordentlig professionalism, framåtanda och på kort tid, ha kombinerat utsökt produktionskvalitet med design och kreativ kommunikation“.

Sara Wennerström fick även pris av Hallands Akademi 2012 ”för att hon tagit tillvara ett gammalt kulturarv, stöpt om det i modern form och därmed skapat en plats för inspiration och livskvalitet. Hon lyckas binda samman entreprenörskap och nyskapa halländsk matkultur.”

Solhaga levain – klassiskt ljust surdegsbröd som passar till allt. Finns som ovalt bröd, som formbröd, som litet bröd och som jättelevain (2000 g) till det stora kalaset. Vanlig storlek 55 kr, formlevain 60 kr, jättelevain 155 kr.

Slöingebröd – handknådat mellangrovt bröd med varierande kulturspannmål och säsongens råvaror. Vanlig storlek 66 kr. Litet bröd 46 kr.

Bryggarbröd. I samarbete med mikrobryggeriet BrewOre i Morup och Syster Sur i Ugglarp. Vi tar tillvara dravet, den mältade havre som blir över i processen. Ett fylligt bröd som även innehåller rågsurdeg och återvunnet bröd. Vanlig storlek 62 kr. Litet bröd 46 kr.

Valnöt – samma innehåll som Bryggarbröd, samt hela rostade valnötter. 66 kr.

Fyra frö – ett ljusare lantbröd med frön av pumpa, vallmo, sesam och solros. Finns som avlångt bröd, stort formbröd och litet bröd. Vanlig storlek 66 kr. Formbröd 68 kr. Litet bröd 46 kr.

Havre & malt – ett saftigt, lite tyngre bröd som räcker till fler (800 g) med tuggmotstånd från klippt havre, lätt syra från rågsurdeg, sötma från maltsirap och svagdricka från Krönleins . Vanlig storlek 64 kr. Detta bröd tar paus i december och återkommer i januari.

Danskt rågbröd – helt utan vetemjöl, med rostade linfrö, pumpafrö och solroskärnor. 60 kr.

Frukt & nöt – med massor av aprikoser, russin, gula russin, valnötter och hasselnötter. 60 kr.

Baguetter – Finns med och utan vallmofrö, ange vilket du vill ha i beställningen. 46 kr. Till festliga tillfällen bakar vi även några rejäla kransar, 100 kr.

Vallmobröd – Vår egen smakrika version av franskbröd. Finns både som ovalt bröd och formbakat, samt som litet bröd. Vanlig storlek 62 kr. Litet bröd 46 kr.

Sillabröd – Det här brödet med 100% råg togs fram till Bertes 450-årsjubileum. Ett riktigt festbröd, skapat för våra svenska högtider med sill och goda ostar. En hyllning till kvarnen, och till rågen som är ett riktigt superlivsmedel både när det gäller smak och näring. Brödet är grovt som ett danskt rågbröd, fast med samma sötma som en kavring. Finns som stort formbröd (1200 g, 99 kr) eller litet formbröd (600 g, 65 kr). Finns i frysen. 

ave kultur

ullared

Hantverksbageri i Fridhemsberg, utanför Ullared.

AVE står för Andrée Victorin Emelie och KULTUR står för bakteriekultur och hantverk.

Vi är Andrée och Emelie, två personer som brinner för hantverk, småskalighet och hållbarhet. Vi började baka eget surdegsbröd hemma i vårt kök efter en utomlandssemester i Frankrike, ett litet intresse som växte sig större och större.

Efter 1 år på Gotland tog vi med oss all erfarenhet och lärdom kring entreprenörskap och en dröm på landet. Det tog inte lång tid innan vi hittade vårt hus.

Ni är välkomna till vårt hantverksbageri där vi bakar surdegsbröd, bullar och andra goda ätbara ting. Vi vill ge flera människor möjligheten att få äta gott, näringsrikt och hälsosamt bröd!

Vad menas med bakteriekultur?

Det är bakteriekulturer som styr mjölksyrningsprocesser, det kallas även fermentering, som används för att göra bland annat en viss typ av ost, surkål, kimchi, kombucha eller surdegsbröd. Visste du att det är bakterier som styrs i våra tarmar som i sin tur styr hjärnan? Har man en god tarmflora så har man alltså en god mental hälsa.

Det har kommit fram rekommendationer på senare tid att man helst ska äta något fermenterat varje dag för att mata sina tarmbakterier, så att de mår bra.

Baka med surdeg?

Vi tror på ekologi och försöker att använda endast ekologiska ingredienser i våra bakverk. När vi bakar bröd så gör vi det på enbart surdeg, ingen jäst. Vi anser att det är viktigt degen får vila under en längre tid(minst 12 h) för att mjölets kapsel ska kunna ”blomma ut” och därmed processera mer näring till brödet. Om degen inte får vila hinner inte mjölets kapsel utveckla sig och därmed förblir stängd och man går miste om en bra näringsprodukt. Vi tror även på hantverk och använder därför hantverksmjöl från Limabacka Kvarn.

Vi tycker att det blir roligare, mer utmanande och framför allt godare att baka på surdeg. Surdeg är levande och på så sätt blir även degen levande. Vi måste titta, känna och dofta på våra degar för att veta om det jäser som det ska då degen kan påverkas av olika faktorer såsom värme, kyla, mjöltyp, när mjölet maldes(färskvara) eller hur aktiv surdegen är.
I vårat bageri så kommer du alltid att hitta;

  • Fridhemsbrödet (Halländskt lantvete, vatten, surdeg och salt)
  • Lantbrödet (Öländskt lantvete, vatten, svedjeråg, surdeg och salt)
  • Kulturbrödet (Vatten, öländskt lantvete, dinkel, brödsvinn, surdeg och salt). Detta bröd är 100 % fullkorn.

Varje vecka kommer vi att ha ett ”Hitte-på-bröd” där vi byter ut ingredienserna varannan vecka. Kom in till vårat bageri för att se vilket bröd vi har idag!

gården byn

unnared

Naturskönt belägen gårdsbutik i Unnared.

Vi tänker oss butiken tillsammans med trädgården som Byns hjärta. Här vill vi erbjuda varor som producerats med kärlek. Som vuxit i vår trädgård eller på gårdar i närheten. Som förädlats med känsla och respekt. Allt är noga utvalt.

Eftersom böcker har en särskild plats i våra hjärtan vill vi också ge utrymme för dem. Konsthantverk av olika slag kan också dyka upp.

Vi vill skapa en atmosfär där man alltid känner sig välkommen. Där man gärna delar med sig av odlingstips, favoritvitsar eller annan klokskap. Här eftersträvar vi ett långsammare tempo och en större närvaro än det samhället förmedlar.

 

Vi presenterar ett nytt koncept som vi döpt till Byns Bravader. Här bjuder vi in till föreläsningar, guidedade vandringar och andra aktiviteter. Vi vill sprida kunskap, föra samtal och öppna upp för gemenskap. 

De flesta event som vi planerar har en tydlig koppling till naturen. Vi gör en vandring i någon av Hylte kommuns vackra skogsområden, ofta ingår en måltid som vi tillagar över öppen eld. Vår förhoppning är att upplevelsen ska bidra till ytterligare en dimension; att öppna upp för en inre resa.
 
Ett inre utforskande. Vi kommer bland annat att använda oss av sagor, myter, drömmar och bildskapande. Lite olika beroende på vilket event det är. Hoppas ni tycker det låter spännande!

mickans bakficka

vallda

Det lilla surdegsbageriet i Onsala. Allt bakas från grunden, min surdeg är min bästa vän!

Efter hårt slit och med ett stort mått av tålamod med surdegar och exprimenterande har jag hittat rätt i min lilla baklåda.. Lekfull perfektion med massor av smaker och variationer, i kombination med att ständigt testa nya vägar, utveckla och hålla fast vid grundidén, – kvalitet och ekologiskt närodlat.

Möjligheterna är oändliga och vi har fantastiska råvaror att tillgå, det är berusande att få komma in i bageriet tidiga morgonen och nyfiket få plocka fram degarna som sovit under natten.

Michaela Tauson
Mickans Bakficka

kustbageriet

varberg

Kustbageriet är ett hantverksbageri i Varbergs hamn. Vi bakar på ekologiskt mjöl från Limabacka.

 

Vi startade Kustbageriet 2009 och du hittar oss i Varbergs hamn, ett stenkast från kajen.

Vi har öppet tisdag-lördag året om.

Varmt välkomna!

Jenny Bergsten & Niklas Gustafsson

sikta stenungsbageri

varberg

Ett Stenugnsbageri inhyst i en gammal lada.
Ekologiska & närodlade produkter blir till fantastiska surdegsbröd, saftiga bullar och mycket mer.

Vi finns på Johnssons gård (Kommungården, Varberg).

I vårt bageri kombinerar vi traditionellt hantverk med nytänkande. Självklart tillverkar vi allt från grunden på vårt vis. Vi jobbar med att återbruka vårt svinn och varierar därmed vårt sortiment efter säsong och humör.

Vi tänker alltid hållbart. Varmt välkommen till oss på Sikta!

verket

varberg

Lunchrestaurang, bageri, café & butik på Brukstorget i Varberg.

På Verket serverar vi modern husmanskost skapad av våra kreativa kockar. Bröd, bullar och sötsaker bakas i vårt eget bageri. Slå dig ner hos oss eller köp med dig hem.

I vår lilla butik säljer vi olivoljor, kaffebönor, choklad och annat smarrigt från lokala aktörer. Under säsong erbjuder vi även helgkassen, en trerätters middag att köpa med sig hem.

Du hittar oss på Brukstorget i Varberg.

Välkommen!

vilgots surdegsbageri

våxtorp

Kafé & hantverksbageri med fokus på eko, återbruk & surdeg.

Vill gott, ät gott, lev gott, gör gott – På Vilgots!

Vilgots är det lilla hantverksbageriet på Hallandsåsens landsbygd, i den lilla byn Våxtorp hittar ni denna färgstarka pärla. Under de senaste åren har bageriet vunnit fina priser för gastronomi, hållbarhet & entreprenörskap. Surdeg & hantverk är vår stora passion! Här bakas allt från grunden på råvaror som är noga utvalda & helst ekologiska. Välkommen till oss!

Slå dig ner på våran uteservering eller inne i vår charmiga oas. Njut till doften av nybakat, unika smaker & låt oss skämma bort dig med personlig service utöver det vanliga.

Kärlek,
Felicia med personal

Ps! Hundar är välkomna & vi är väldigt väl anpassade för barn i alla åldrar.

hamra gård

åsa

Ekolamm 🌱 Utegris 🌱 Mathantverk 🌱 Ull 🌱 Gårdsbutik 🌱 Drivs av 4:e generation jordbrukare

Gårdsbutiken är navet i vår verksamhet. Hit är du alltid Välkommen! Vi ska hjälpa dig så gott vi kan och svara på alla dina frågor. Vi försöker alltid att lösa det som du önskar, vare sig det gäller en spännande styckdetalj eller en vante av särskild modell.

I Gårdsbutiken finner du ekologiskt Lamm- och griskött samt charkvaror från Gården, vi använder bara kött från våra egna djur. I gårdsbutiken hittar du också Lammfällar, Plädar och Ullgarn från Gårdens får, samt utvalt lokalt mathantverk.      

Med fötterna i jorden, traditionen i ryggen, verksamma händer och blicken riktad frammåt tar vi oss an morgondagens utmaningar. Kretsloppstänk och hantverkskunnande visar oss vägen.

HamraGård i Åsa, norra Halland är en ekologisk Lamm- och Utegris gård, som drivs i fjärde generationen av syskonen Johan och Camilla Sten. Det mesta som produceras på HamraGård säljs i Gårdsbutiken, kött, chark och andra lokala mathantverk.

Ett hållbart och varaktigt jordbruk grundas i principer om kretslopp och självförsörjning. Våra djur äter foder producerat på våra marker och djurens gödsel återförs till samma mark och blir växtkraft till nästa års foder. Strävan ligger i att i alla led visa omsorg om naturliga förlopp och beteenden, såväl hos djur, som hos åker- och ängsmark.


På ekologiska HamraGård sätter vi djurhälsa och djurvälbefinnande i fokus. Vår målsättning är att driva lantbruket på ett så långsiktigt hållbart och klimateffektivt sätt som möjligt, där kretslopp och cirkuläritet alltid är närvarande. Så att marken och de övriga ekosystemets långsiktiga produktionsförmåga bevaras och stärks. Djuren behandlas med respekt och de ges möjlighet till ett naturligt beteende, en värdig tillvaro och ett värdigt slut.

Vår målsätting är att på åker- och ängsmark, i skog och djurhållning värna den biologiska mångfalden och skapa förutsättningar för ett rikt djur- och insektsliv samt en rik flora på våra marker. På gården finns också bin som pollinerar våra raps- och klöverfält samt äppleträd.

Det mesta av produktionen både kött och ull säljs från gårdsbutiken direkt till konsument, eller till närliggande restauranger. Vi är mycket glada och stolta över de fina samarbeten vi har, och vi är oändligt tacksamma för alla våra kunder! Utan er är vi ingenting! 

Vi vet att mat av naturliga råvaror förädlade med varsam hand så långt i från stress som det bara står till är bättre för dig, mig och vår jord. Därför garanterar vi dig en produkt där alltid Glädje och Kärlek står överst på ingrediensförteckningen.

västergötland

Ett anrikt landskap av storslagen natur, sjöar stora som hav och historisk rikedom.

Landskapsfågeln är tranan.

bondens skafferi väst

alingsås

Leverantör av närproducerade & lokala råvaror till restauranger och butiker runt omkring Västra Sverige.

Från bonde till bord - nu har vi även öppnat gårdsbutik på Mejerigatan 1 (i Alingsås).

Aldrig tidigare i historien har maten färdats så lång väg innan den når tallriken. Livsmedelstransporterna kritiseras för att skada klimatet och kvalitén gynnas inte heller. 

Debatten om den globala livsmedelshanteringen har väckt starka motreaktioner. Över hela världen växer rörelser fram som värnar om småskaligt, lokalt eller regionalt producerade matvaror.

 

Mottot lyder: Think global, eat local.

 

Västra Sverige följer trenden. I området finns inte mindre än ca 300 småskaliga verksamheter som producerar mat och matråvaror. Från gårdar i väst kommer charkvaror, ostar och lamm men också grönsaker, nötkött, frukt och vilt. Så vi borde kunna slå oss för bröstet och känna oss nöjda.

 

Men tyvärr finns en hake, var får man tag på dessa varor såvida man inte ska åka runt till odlare och uppfödare över hela regionen? Hur får man reda på vad som just nu finns att köpa? Det saknas samordning och effektivitet vilket är nödvändigt om produkter ska säljas till restauranger och butiker. Här kommer Bondens Skafferi Väst in i bilden. Hos oss kan man se vad som finns på hyllorna hos producenter i västra Sverige och göra sin beställning. Bondens Skafferi Väst sköter även distributionen.

 

Vi har själva restaurangbakgrund och har slitit håret i förtvivlan över att inte kunna erbjuda lokala, förstklassiga råvaror bara för att logistiken saknas. Vi vet vilka hinder som ligger i vägen för att uppnå smidiga relationer mellan krögare, köksmästare och butiksinnehavare å ena sidan och lokala producenter å den andra. Bondens Skafferi Väst är länken som får råvaror från gårdar i väst att hamna på matsedeln.

 

Om vi använder mer lokala matråvaror vinner vi mycket. Råvarorna är ofta färskare och smakar bättre. Den som äter närproducerad mat blir nyfiken på var den är producerad, vem som står bakom och hur det gått till. Det är en naturlig nyfikenhet som vi inte alltid känner inför mat som kommer från grossister med rikstäckande leveranser. Genom att äta lokalproducerat får vi en relation till matens ursprung samtidigt som lokala och regionala mattraditioner bevaras och utvecklas.

 

Bondens Skafferi Väst hjälper dig som driver restaurang eller delikatessbutik att möta kundernas växande intresse för mat som odlas eller uppföds i trakten där man själv lever och bor. Samtidigt vill vi underlätta för producenterna att få avsättning för sina varor.

 

Utnyttja det rika innehållet i vårt skafferi med traditionella råvaror och sällsynta smaker som bidrar till att göra det västsvenska köket till något speciellt!

säsongsbagar'n

dalsjöfors

Säsongsbagar'n är ett hantverksbageri i Dalsjöfors som drivs i samklang med naturen och erbjuder säsongens smaker.

Mitt namn är Elise och jag föddes till planeten jorden år 2000. Det är tack vare min kära farmor som jag idag driver hantverksbageri i Dalsjöfors.

 

Jag växte upp väldigt nära henne och hon har lagt grunden till en stor del av det som är jag. Farmor var den som kopplade mig samman med moder jord och fick mig att inse värdet i att leva i symbios med naturen. Hos farmor var att sylta, safta, plocka bär och baka konstant på agendan.

 

Vi följde årstiderna och hade ständigt ögonen öppna för att se vad naturen hade att ge. Med det enorma hjärta min farmor hade fanns det rum för alla, hon omfamnade och bjöd in. Där gick gästfriheten inte av för hackor och hon är min stora inspiration i livet, i stort som smått.

Hos oss på Säsongsbagar’n är den röda tråden att visa omtanke för människa och miljö, vilket vi gör genom att ta tillvara på vad naturen har att ge för stunden och följa dess egna tidsmaskin.

Här på bageriet i Dalsjöfors tittar vi efter vad som är i säsong, eller vad som finns sparat i frysen. Här finns inga bakverk med spanska hallon, eller jordgubbstårtor i december med bär från Belgien.

Vi värdesätter bra råvaror som är omsorgsfullt producerade och inte har transporterats långa sträckor. Därför jobbar vi med lokala råvaror där människorna bakom också bryr sig om moder jord lika mycket som vi gör på bageriet.

Ingenting skall lämnas åt slumpen, här är allt handplockat och genomtänkt in i minsta detalj. Mjöler, kaffe, gardiner, bord och porslin. Noga utvalt för att hålla tråden där omtanke för människa och miljö är i fokus.

lammet & bonden

gråbo

Gårdsbutik utanför Gråbo som drivs av bröderna Karl och Gustav.

Lammet & Bonden AB är ett litet familjeföretag som drivs av bröderna Karl Nilsson och Gustav Ahlqvist. På Nordgården i Stannum och på Hällingsbo gård har vi kor får och grisar. På flera olika platser i kommunen kan man se våra djur gå och beta på sommaren, bland annat på Öijared, vid Leråns dalgång utanför Lerum och på strandängar vid sjön Mjörn. Betande djur ger ett öppet och vackert landskap och de betande djuren gynnar även mängder av insekter, fåglar och växter.

Våra betande djur är en viktig del i ett stort naturligt kretslopp! På åkrarna odlar vi gräs och klöver som våra djur får äta på vintern.

Till oss är alla välkomna för att titta, klappa och ställa frågor om allt från mat och miljö till traktorer och kossor. Vår förhoppning är att vår passion för mat, miljö och bra djurhållning ska smitta av sig på dig som kommer och hälsar på! Följ oss gärna på Facebook för att se vad som händer på gården just nu! När vår gårdsbutik är öppen är du också välkommen att hälsa på våra djur.

Butiken är ett utflyktsmål för hela familjen. Ta en god fika med och hälsa sedan på alla djuren i hagarna.

I butiken säljer vi kött, korv, hamburgare och lammskinn från gården, här hämtas även beställda köttlådor ut. Förutom det vi producerar själva säljer vi även goa grejer från andra producenter i vår byggd.

sibbarps gårdsbageri

månstad

Vårt surdegsbröd är bakat varsamt, med hållbara lokala råvaror, en del tålamod och mycket kärlek.

Historien om Sofia och Julia, vi som står bakom Sibbarps gårdsbageri, är egentligen inte så lång. Under 2019 flyttade vi båda till Månstad och vi, precis som många andra småbarnsföräldrar, blev vänner genom att våra barn fann varandra på förskolan. Ganska snart fördjupades vår nya vänskap när Sofia hittade till surdegsbakandets magiska värld och hon i sin tur väckte Julias slumrande bakintresse till liv efter flera års vila.

När chatthistoriken började svämmas över av surdegsrelaterade frågor hösten 2020, var det visionären Sofia som sa “du, vi startar ett bageri va?” och Julia, den obotliga entusiasten, som utan att blinka svarade “JA!”.

Det som skiljer denna historia från alla tidigare idéer som inte blir något mer än just en idé, är att vi nu mindre än ett år senare faktiskt har gjort slag i saken. Vårt bageri är inte bara en av alla drömmar vi går och bär på, utan ett projekt på god väg att bli verklighet. Man kan ju undra över varför det blev så just den här gången? Kanske för att en projektledare som vill ändra riktning på livet och en företagsekonom som alltid undrat hur det skulle vara att “köra eget” är den perfekta matchningen? Eller för att tiden är helt rätt för småskalighet, lokalt hantverk och kort sagt bra, rejält bröd utan krångel?

sofia och JuliaSofia Wallström och Julia Svansbo

Vi är nog väldigt överens att det är både våra olikheter och likheter som gör att vi vågar satsa tillsammans. Där den ena driver på, håller den andra igen – inte helt olika hur mjölet och saltet samverkar i bröden vi bakar. När en av oss säger “äh vi gör typ såhär”, säger den andra “nej, skärp dig, vi måste ha struktur!”. Det går inte att säga vem av oss som är si eller så, för vi är lite av varje båda två – kreativa, strukturerade och målmedvetna.

Oftast så hittar vi en bra medelväg i våra olikheter – förutom i frågan om hur det perfekta brödet ska vara. Sofia jagar alltid den perfekta luftigheten i en riktigt bra vetelevain, medan Julia tycker att bröd utan råg är trist. Men den olikheten, den värnar vi om – för det är den som vi tror kommer göra Sibbarps Gårdsbageri till en plats att återkomma till om och om igen.

Välkomna!

lilla gårdsbageriet i skövde

skövde

Tillverkar praliner, konfekt, kakor, bröd, vetebröd och bakverk i största allmänhet

bröd & malt (nääs fabriker)

tollered

Välkommen vårt bageri och bryggeri, två smakfulla hantverk i symbios. Vi använder överblivet bröd från bageriet när vi brygger vårt öl. Och malt som blir över från bryggningen när vi bakar bröd.

Vi tror på det närproducerade. Och närmare än så här kan man inte komma. Ett litet stenugnsbageri på Nääs Fabriker, några meter från restaurangen, hotellet, kaféet och konferensanläggningen.

Vi bakar i en stenugn som ger en underbar konsistens och med spannmål från nära råvaruproducenter och ofta restprodukter från vår bryggeriet som ligger vägg i vägg.

Vissa bröd kommer säkert bli klassiker, andra gör tillfälliga gästspel. Det är ett föränderligt utbud av bröd bakat av olika slags sädesslag och av grovare och ljusare karaktär, med olika kryddningar och surdeg.

Det syns och känns att det är ett hantverk. Bröden ser inte exakt likadana ut, däremot smakar de lika gott.

göteborg

Vacker arkitektur, go'a gubbar och en Sjömanshustru i brons som sänder sina förböner ut mot Västerhavet, och de vackra skärgårdsöarna.

"På 10 poäng. Vi färdas mot stad känd för sin magiska skärgård, sin vackra arkitektur och levande kultur - och ett gôrstort läppstift."

Välkomnar till Göteborg: levande kultur, vacker arkitektur och en magisk skärgård.

bara bra mat

olskroken & kungsladugård

Ekologisk livsmedelsbutik med allt du egentligen behöver. Vi har två butiker i Göteborg samt webshop och grosshandel på barabramat.se. Välkomna!

BaraBraMat består av två butiker i Göteborg; en i Olskroken och en i Kungsladugård samt försäljning här på nätet.

Sedan starten 2012 har ambitionen varit att du ska finna nyttiga, goda och prisvärda livsmedel, både för det lilla och det stora hushållet. Maten vi säljer har valts ut med hänsyn till såväl den enskilda människans hälsa som vår gemensamma miljö och, inte minst, vårt smaksinne.

Allt vi erbjuder är av hög kvalitet och det mesta är
certifierat ekologiskt.

da matteo

centrala göteborg & lindholmen

Speciality coffee. Bread. Food. People. Since 2003.

Da Matteo har kaféer, butik, rosteri och bageri - alla i hjärtat av Göteborg. Här skapar vi sköna platser att trivas på och produkter att njuta av.

At da Matteo, we love good coffee. So much that we compete in barista competitions and travel to the other side of the world to find the best produce. But most of all, we work hard to exceed your expectations as a guest when it comes to flavor, experience and service.

Good food, tasty pastries and artisanal bread also helps. And nice cafes in the heart of Gothenburg, in spaces that have a history to tell.

Welcome.

da Matteo was born out of the desire to create meetings between people. 

We are trying to create these meetings with our staff, our products and our environments. We want our cafés to be social and full of action, but also a place for a quiet moment in everyday life.

Our first café, Café Java, opened in 1993, at Vasagatan. Two years later we opened Caffé Espresso in Victoriapassagen, which, back then, was a rough area in the central parts of Gothenburg. We started off in a tiny space, and back then, we were the first to serve espresso and latte to the residents of Gothenburg. A few years later we sold the café and moved to Italy for a couple of years. After having returned to Sweden, I worked as a consultant in the café industry, but I felt that I was missing the real café management.

In 2003, we opened da Matteo at Marstrand, in the same house in which my family and I lived. “da Matteo” means ‘at Matteo’ in Italian. da Matteo was born and this year, I once again took over the café in Victoriapassagen and named it da Matteo as well.

From the very beginning, in 2003, at Marstrand, I had a dream of roasting my own coffee. I wanted to create a new expression – a mixture between the Italian and the Nordic coffee shop. I had the urge, but had to wait another four years before my dream came true. That same year was the last one before our café at Marstrand shut down. 

In July 2007, da Matteo Vallgatan, café and coffee roastery, saw the light of day at Vallgatan 5, in Gothenburg. Suddenly we had to take care of a whole new product and a whole new way of working – business to business. The product demanded that we learned all about purchasing, roasting profiles, tasting profiles and what kind of products that were fit for the market.

During a few years, I also had a longing for baking my own bread. In 2008 and 2009, a market for quality bread was on the rise in Stockholm, and I felt that the time had come for a similar concept in Gothenburg. In April 2010, we had the opportunity to take over a lovely space at Magasinsgatan 17A, next-door to Vallgatan 5. This is where we gathered our new coffee roastery, sourdough bakery and café. We had now established production in the heart of Gothenburg, with open coffee and baking production areas, simply, a space where we can prove our craftsmanship.

Through further expansion and by introducing more customers to the great tastes of coffee and bread, we want to continue to play an important role in the Swedish coffee, bread and café markets. 

Welcome to join our journey.

Matts Johansson, founder da Matteo

LEVAINBRÖD

Levain betyder surdeg på franska. Det optimala levainbrödet är det som har stora lufthål och är lätt och luftigt. Brödet får en lite nötaktig karaktär av gräddningen. Passar utmärkt att rosta eller göra bruschetta på. Vår levain är bakad på ekologiskt vetemjöl från Limabacka och görs på vår vetesurdeg. Surdegen matas varje kväll för att sedan få stå ett dygn och mogna och utveckla sina smaker innan vi använder den.

– bakas måndag – söndag
 

BAGUETTE

Till vår baguette använder vi en kombination av vetesurdeg och jäst, med syftet att få fram ett lätt och luftigt inkråm tillsammans med smak och karaktär av surdegen. Att få fram en bra baguette kräver stort hantverkskunnande och intuition. Perfekt som brytbröd till sommarens skaldjur och höstens soppa.

– bakas fredag – lördag

KAFFERÅG

Ett riktigt gott rågbröd – osötat, grovt och syrligt. Vi börjar med att göra en skållning på krossad råg, solrosfrön och linfrön. Skållningen sker med vårt bryggkaffe. Därefter blandar vi skållningen med rågsurdeg, rågmjöl, lite vetemjöl, salt och vatten.  Vi använder själva detta bröd till en avokadomacka på våra kaféer, men det funkar även perfekt till smörrebröd eller starkare ostar.

– bakas tisdag – lördag

DINKEL

Dinkel är en äldre vetesort som har lite högre näringsvärde och en något nötigare karaktär. Detta bröd är bakat på både siktad dinkel och fullkornsdinkel. Ett lite lyxigare och nyttigare vardagsbröd. 

– bakas tisdag – lördag

FRUKT OCH NÖT

Ett bröd med massa gott i! Hasselnötter, tranbär, aprikos, vetemjöl samt dinkelmjöl — både fullkorn och siktat. Med dess syrliga, söta och nötiga karaktär är det en bra ersättare för scones på söndagens frukostbord.

– bakas tisdag – lördag

FRÖLEVAIN

En riktig favorit. Genomsyrat av rostade skalade -och oskalade sesamfrön med en nötig karaktär. Bakat på vetesurdeg, vete, salt och vatten. Supergott att rosta.

– bakas måndag – söndag 

GROVT LEVAIN

Ett alternativ till vårt tidigare bröd – frölant. Rund till formen och toppad med solros -och pumpafrön. Bakat på lantvete, spelt fullkorn, grovt rågmjöl, klippta rågkärnor, solrosfrön, pumpakärnor, havregryn, vetesurdeg och salt. Brödet finns att köpa varje dag och fungerar alldeles utmärkt med en god ost och marmelad.

– bakas måndag – söndag 

SÖTT

Vi bakar även sötsaker varje dag och något vi känner lite extra för är våra bullar: kanel- och kardemumma. Bakade med mycket svenskt smör och massa kärlek. Utöver det bakar vi vaniljbullar, morotskaka, småkakor och andra godsaker till våra kaféer.

fram ekolivs

haga

Din ekobutik i Göteborg.

Vi har Göteborgs bredaste utbud av ekomat med mycket närproducerat, nolltolerans mot flygtransporter, mindre matsvinn och färre förpackningar.

Välkommen till Fram Ekolivs helt enkelt!

1984 öppnade vi vår första butik på Kastellgatan. Butiken drevs som ett medlemskooperativ med syftet att ge medlemmarna möjlighet att handla ekologiskt och rättvisemärkt.

Fem år senare flyttade butiken till Nordenskiöldsgatan. Fram drivs idag som ett personalkooperativ vilket innebär att det inte finns några privata vinstintressen och att all vinst återinvesteras i verksamheten. 2013 kunde vi därför öppna ytterligare en butik på Södra Allégatan.

Intresset för ekologisk mat har bara ökat de senaste åren och för att hinna med beslutade vi 2020 att bygga ut Hagabutiken. I samband med det flyttar vi ned all verksamhet från Linnébutiken efter många underbara år i den lokalen. Våren 2020 pågår ombyggnationerna i Haga för fullt så häng med i sociala medier för den resan!

göteborgs chokladfabrik

kronhusbodarna

Välkommen till Göteborgs Chokladfabrik. Vi håller till i de anrika Kronhusbodarna, mitt i Göteborg. Chokladen skapar vi för hand, här i vår lilla chokladfabrik.

Hos oss hittar du egentillverkad choklad, karameller, kolor, praliner, nougat, bräck och andra godsaker.

Vår chokladfabrik ligger i Kronhusbodarna i hjärtat av Göteborg.

Här tillagar vi vår egna choklad och våra egna kolor. Med bra råvaror och ett rågat mått kärlek till hantverket. Våra dörrar står öppna för den som är nyfiken på detta chokladiga hantverk.

Varmt välkommen in i chokladens magiska värld!

waernet

bagaregården

Showroom för @kulladalkitchens & café. Frukost serveras hela dagen. Inga bordsbokningar.

🐕🐩 är välkomna.

Wærnet på Waernsgatan 1 i Bagaregården är lika delar café, inredningsbutik och showroom för Kulladal Kitchen, som har platsbyggt stora delar av cafét.

Här serveras frukost, matiga smörgåsar, hantverkskaffe från Balck Coffee och hembakade kakor.

Hållbarhet och kvalitet är ledorden och därför används oftast ekologiska råvaror som är i säsong.

göteborgs chokladfabrik

kronhusbodarna

Välkommen till Göteborgs Chokladfabrik. Vi håller till i de anrika Kronhusbodarna, mitt i Göteborg. Chokladen skapar vi för hand, här i vår lilla chokladfabrik.

Hos oss hittar du egentillverkad choklad, karameller, kolor, praliner, nougat, bräck och andra godsaker.

fram ekolivs

haga

Din ekobutik i Göteborg.

BaraBraMat består av två butiker i Göteborg; en i Olskroken och en i Kungsladugård samt försäljning här på nätet.

Sedan starten 2012 har ambitionen varit att du ska finna nyttiga, goda och prisvärda livsmedel, både för det lilla och det stora hushållet. Maten vi säljer har valts ut med hänsyn till såväl den enskilda människans hälsa som vår gemensamma miljö och, inte minst, vårt smaksinne.

Allt vi erbjuder är av hög kvalitet och det mesta är
certifierat ekologiskt.

dahls bageri

dalsjöfors

Tänk globalt – handla lokalt!

Dahls är ett lokalt företag, på flera sätt. Det var i Göteborg vi startade 1935, och även om det har hänt mycket genom åren, så förblir Göteborgsregionen vår hemmaplan, och vår enda marknad.

Mitt namn är Elise och jag föddes till planeten jorden år 2000. Det är tack vare min kära farmor som jag idag driver hantverksbageri i Dalsjöfors.

 

Jag växte upp väldigt nära henne och hon har lagt grunden till en stor del av det som är jag. Farmor var den som kopplade mig samman med moder jord och fick mig att inse värdet i att leva i symbios med naturen. Hos farmor var att sylta, safta, plocka bär och baka konstant på agendan.

 

Vi följde årstiderna och hade ständigt ögonen öppna för att se vad naturen hade att ge. Med det enorma hjärta min farmor hade fanns det rum för alla, hon omfamnade och bjöd in. Där gick gästfriheten inte av för hackor och hon är min stora inspiration i livet, i stort som smått.

Hos oss på Säsongsbagar’n är den röda tråden att visa omtanke för människa och miljö, vilket vi gör genom att ta tillvara på vad naturen har att ge för stunden och följa dess egna tidsmaskin.

Här på bageriet i Dalsjöfors tittar vi efter vad som är i säsong, eller vad som finns sparat i frysen. Här finns inga bakverk med spanska hallon, eller jordgubbstårtor i december med bär från Belgien.

Vi värdesätter bra råvaror som är omsorgsfullt producerade och inte har transporterats långa sträckor. Därför jobbar vi med lokala råvaror där människorna bakom också bryr sig om moder jord lika mycket som vi gör på bageriet.

Ingenting skall lämnas åt slumpen, här är allt handplockat och genomtänkt in i minsta detalj. Mjöler, kaffe, gardiner, bord och porslin. Noga utvalt för att hålla tråden där omtanke för människa och miljö är i fokus.

östergötland

Från Vätterns friska vatten i väster till ett pärlband av närmare 9,000 skärgårdsöar i öster, ringlar sig Göta Kanal genom detta historierika landskap.

Landskapsdjuret är knölsvanen.

open new doors bahnhof

mjölby

Växtbaserat café och hantverksbageri i Sveriges finaste stationshus.

Det är så mycket som brinner inom oss. Att få skapa mat, att få skapa den från grunden, med ekologiska råvaror i säsong, allra helst från det egna landet eller från gårdarna i trakten. Att det du får på din tallrik är kärlek.

För det känns och det märks. Det smakar när det är på riktigt, och på riktigt behöver varken betyda smör, grädde eller ost. På riktigt betyder att vi inte tar några genvägar, vi tar den långa vägen.

butik bättre värld

vadstena

Vi är ett gift par som bor i den vackra småstaden Vadstena. Odling och bröd är stora intressen, men allra mest brinner vi för miljö och klimat.

Vi är ett gift par utan barn som bor i den vackra småstaden Vadstena. Odling och bröd är stora intressen, men mest brinner vi för miljö och klimat. Efter ett långt samtal under Earth Hour 2012 startade vi den här hemsidan Bättre Värld. Sedan dess har vi  med få undantag skrivit ett inlägg i veckan. Det har blivit en blandning av konkreta miljötips, växtbaserade recept, filosofiska reflektioner och kommentarer kring sådant vi läst.

Sofia har tidigare arbetat som bibliotekarie och Peter är kulturvetare med flera års erfarenhet från arbete på myndighet. Tillsammans har vi under några år fram till februari 2021 drivit Dahlströmska gården rum & frukost. Där KRAV-certifierade vi frukosten och skötte i stort sett alla transporter med lastcykel. Att leva som vi lär är viktigt för oss och det vi skriver om är sådant vi själva prövat eller verkligen funderar över.

Den 24 maj 2022 öppnade Sofia Butik Bättre Värld på Storgatan 10 i Vadstena. Tanken är att skapa möjligheter för människor att välja en mer hållbar vardag. Peter återgår under våren 2023 till att arbeta inom statlig myndighet.

Han fortsätter också driva sitt ekologiska surdegsbageri Vadstena Bröd som du kan läsa mer om i länken. Inom vårt företag Bättre Värld AB håller vi ibland också föreläsningar och ordnar arrangemang.

Välkommen!

Peter och Sofia Asthamn

stockholm

Mälarens drottning och vår stolta huvudstad.

Där Strindberg beskriver hur solen skjuter "hela kvastar av strålar mot öster", som ilar över Riddarfjärden, för att slutligen "tona bort i ett rosenfärgat moln, långt, långt ut i fjärran, där havet ligger".

bageri pomona

hornstull

Fika, smörrebröd & godis.

Det lilla bageriet i Midsommarkransen har blivit 

..ett ännu mindre bageri i Hornstull

För att kunna fortsätta på drömmen om ett eget bageri och café så bytte Bageri Pomona lokal i slutet av 2023. Numera hittar ni mig i Hornstull, på Långholmsgatan.

Där är fokus på lunch & fika! Kika runt lite på hemsidan och tveka inte att höra av er om ni har frågor eller större beställningar! 

Allt gott, Elsa 

(Ägare, kock, konditor, bagare och allt annat på Pomona)

bageriet bak

hökarängen

Vi är BAK. Vi bakar salta och söta bröd, tillverkar desserter och bakar tårtor. Våra surdegsbröd får jäsa långsamt, vi bakar med händerna och gräddar brödet i stenugn.

Naturen och råvarorna är en hörnsten i vårt arbete och vi jobbar nära våra bönder och leverantörer. Vi bakar med nyfikenhet och stolthet för vi älskar hantverket. Vi är BAK, en bagarfamilj med mycket kunskap och stora drömmar.

/ Conrad Tyrsén

PLANETEN:

Precis som livet självt så börjar alla bakverk med vatten. Utan vatten har vi ingenting. Det är ju starten på allt liv. Och det är med vördnad man bakar och förbrukar vatten, då hela 70% av allt färskvatten går till jordbruket som förser oss med mat på bordet.

Vatten är starten på de flesta av våra degar. Vi väger det varsamt och planerar dagen med mängden vatten i alla våra degar.

Vatten är slutet på vår arbetsdag. Med vatten rengör vi vårt bageri så att det alltid är perfekt och skinande rent innan nästa gäng tar över. För vi sover aldrig.

BAK lever till skillnad från många bagerier dygnet runt.

LIVET

Själva starten på våra bakverk sker ca 5 cm under jorden. Det är när fröet hamnar i en gynnsam och behaglig omgivning. Först då kan grodden få liv och växa till sädet som vi inte klarar oss utan. Alla vi som jobbar på BAK, som är platsen där vi lägger majoriteten av våra liv, mår också bäst och har roligast under gynnsamma förhållanden.

 

Att få baka, och göra Baksverige lite bättre varje dag ger oss energi och grogrund.

MÄNNISKORNA

Allt bröd i hela världen består oftast av vatten och mjöl. Det är sedan gammalt. Men det är därefter man gör skillnad.

 

På BAK jobbar vi med händerna. Allt vi gör, gör vi med händerna. Inte för att det är enklast. Men vi tycker att det blir bäst så.

 

Bakverk är främst en smaksak, men vi lägger även otroligt mycket fokus på utsidan.

 

Vi brukar få kritik för att våra bakverk inte ser handgjorda ut. Och det är just det som är anledningen till att vi går upp på morgonen. Våra bakverk kan inte kopieras eller ens komma i närheten om det vore gjort av en maskin. Inga maskiner i världen kan få våra bakverk att bli lika vackra och välsmakande. Hantverksstoltheten är en av hemligheterna på BAK.

 

Ted och Conrad startade BAK en gång i tiden och stod ensamma när de rullade kardemummabullar. Idag består BAK av 30 talet bagare och konditorer som sida vid sida levererar små mirakel varje dag. Alla delar samma dröm om att göra Bröd- och Baksverige lite bättre. Genom vårt arbete visar vi att det faktiskt går att driva ett bageri helt hållbart.

 

Med ekologiskt odlade råvaror från våra närliggande svenska bönder som får bra betalt för sina råvaror, så smakar det gott hela vägen till fikat ute hos våra kunder.

 

Utan hantverket och alla människor som står bakom BAK så är vi ingenting. Oavsett om det är våra bagare och konditorer axel mot axel, eller bönderna som sliter dagligen med att leverera råvarorna till våra produkter. Utan dem så kan vi vara vilket bageri som helst. Vi är stolta över det hårda arbetet och all passion som vi stoppar in i våra bakverk. Man skulle kunna säga att det är den sista viktiga och unika ingrediensen, efter vattnet och mjölet.

KVARNEN

I vår fantastiska bagerimiljö , vill vi kontrollera alla delar av processen. Därför maler vi vårt eget mjöl i vår kvarn och behöver därför få en större insikt i råvaran/säden vi köper från våra olika gårdar. Alltid ekologiskt certifierat. Vi besöker därför våra vänner bönderna så ofta vi kan och hinner, för att konstant hålla oss uppdaterade. I vår butik kan såklart även köpa färskmalt mjöl, om du som vi, gillar att baka själv.

NATTEN

När du släcker ner i ditt hem och kryper ner i din säng så börjar vår arbetsdag. Vi bakar om natten så att du ska kunna få färskbakt bröd till morgonkaffet. När staden ligger stilla insomnad, har vi som mest att göra. Vår natt är din dag.

Och tiden är det viktigaste för oss när vi bakar. Riktigt bra bakverk kräver tid. Tid är ironiskt nog det enda man inte kan köpa för pengar. Det är något vi får. Därför är vi extra måna att ta hand om den, och använda den varsamt i allt vi gör och allt vi bakar.

BAKVERKEN

Alla pratar om en god fika och kaffe. Men det finns inget värre än riktigt dåliga bakverk. En kopp kaffe kan antingen fixas eller förstöras med lite mjölk.

 

Kvaliteten och smaken i våra bakverk går inte att dölja. De talar för sig själv. Bakverken du äter till fikat från BAK är resultatet av all vår passion och all vår ackumulerade kunskap som vi är så stolta över. Det finns många som kan baka bullar och bröd men det finns ingen som lägger så mycket fokus på ingredienserna och viljan av att göra gott för våra producenter.

 

Vi jobbar löpande med att förbättra våra befintliga bakverk, och för att hitta nya skapelser som ska älskas av kunderna till våra kunder. Från klassiker till innovativa nya mästerverk.

söderbergs bageri

hägersten

Stenugnsbakat surdegsbröd i ett bageri från 1939.

Vi har haft en dröm sedan vi träffades 1989 att driva ett litet bageri tillsammans. Wofflan är nästan född i ett bageri eftersom hans föräldrar jobbade på Skansen båda två, pappa i bageriet och mamma gräddade våfflor. När han bara var några veckor gammal blev han «döpt» i mjöl på bakbordet till nästa generations bagare. Det var starten till kärleken till yrket.

Föräldrarna hade under hans uppväxt ett litet kvartersbageri i Stureby, där han ofta hjälpte till. Valet till gymnasiet blev lätt! Bageri & Konditori vid Enskede Gårds Gymnasium med ett fint avgångsbetyg och gesällbrev. Wofflan har varit delägare i två bagerier tidigare, Brödleverantören i Solna och Blooms på St:Paulsgatan.

Till slut blev drömmen om ett eget ställe så stark och när vi hittade Söderbergs bageri så ramlade allt på plats! Exakt vad vi letat efter.

Nu blev det Cattis tur att ge sig in i branschen. Efter att ha jobbat med försäljning i nästan hela sitt liv var det en härlig utmaning att få driva en egen butik.

I området kring L M Ericssons nya fabrik i Telefonplan uppfördes personalbostäder 1939-1946 och i ett av husen fick Arne Söderberg driva ett bageri. Arne och hans hustru Inez bakade bröd och kaffebröd men framför allt tårtor till personalen vid L M Ericsson. På den tiden firade man allt med en tårta, namnsdagar, födelsedagar, dop, bröllop etc. Arne sålde bageriet till sin bagare Lasse Wahlberg 1991 som fortsatte att driva det i samma fina anda som sin läromästare. 2008 såldes bageriet till Mattias Wallmark som lärde kunderna kring Telefonplan att äta riktigt surdegsbröd.

2014 var det vår tur att förvalta detta fina kulturarv! Vi bakar bröd med mer eller mindre surdeg i, tårtor till alla tillfällen utom bröllop och klassiska bakverk till kaffet. I butiken är det mycket kvar av originalinredningen såsom kassadisken, brödhyllan & kaffebrödsdisken samt fler charmiga små detaljer vilket vi älskar och rustar därför lokalen med varsam hand.

rot butik & kök

södermalm & nk

Matbutik, eventkök och vinbar i NK Saluhall i Stockholm som öppnade i november 2022. Systerbutik på Södermalm sedan 1996.

ROT är en fristående matbutik med djupa rötter på Söder sedan vi startade i slutet av 90-talet under varumärket Cajsa Warg.  Här erbjuder vi ett utvalt sortiment med fokus på svenskt, småskaligt, ekologiskt, mathantverk och gastronomi.

Vi vill stötta svensk matproduktion och visa att småskaligt är stort & klokt.

Vår kunskap om matproduktion och vårt mod att välja bort mat som stjälper mer än hjälper gör det enkelt för dig att välja mat som är långsiktigt bra för människa och jord och därigenom stödja de som producerar den.

Vi vill ha en relation till maten vi säljer, ha samtal och samarbeten med människorna som producerar den och förmedla matens värde vidare till dig som handlar.

Välkommen in!

Vi som äger och driver ROT heter Anne och Pär Eriklin. Vi var med och startade Cajsa Warg på Renstiernas gata, Södermalm redan 1996 och går nu våra egna vägar under nytt namn sedan november 2018. I november 2022 startade vi butik nr  2 i NK Saluhall.