Bengt & Andreas

Far och son. Femte- respektive sjätte generations mjölnare. För 170 år sedan byggde anfadern Anders en väderkvarn på Öland. Sedan dess har livet i släkten cirklat runt mjöl och kvarnar.

En förbannelse tyckte Andreas i ung ålder, som initialt inte delade sin fars kvarnintresse.

Bengt

Jag är 16 år och skoltrött, och böjar jobba på Kullö Kvarn i Tidaholm - en kvarn som min far och farfar har köpt några år tidigare.

Jag förälskar mig i hantverket, och utbildar mig till mjölnare vid Nordiska Kvarnskolan och Deutsche Müllerschule. Jag får jobb på en kvarn i USA, och precis som mina släktingar hade gjort 100 år tidigare, korsar jag Atlanten - 22 år gammal och äventyrslysten. I tre år, är jag amerikan. Sen får jag hemlängtan.

Göteborg. Jag arbetar på kvarnen Juvel, bildar familj och får två barn: Andreas och Anja. Kanske var det den finaste tiden i mitt liv; tiden då mina barn var små.

Att ta över Limabacka Kvarn var som att hitta hem, tillbaka till ursprunget.

Andreas

Jag bestämde mig redan i unga år - någon mjölnare skulle jag aldrig bli! Varför min far ville åka runt och titta på gamla kvarnar, kunde jag aldrig förstå. Varför kunde vi inte bara åka till Skara Sommarland?

Jag utbildade mig till ekonom och for till Oslo för att arbeta. Det var kontor, försäljningsmål och långa dagar. Någonting saknades. Inombords längtade jag efter något handfast, något gediget.

Jag kom till Värö, och Limabacka Kvarn 2013. Det var som att komma hem. Havet, naturen; jag fann väl nån slags ro här. I det uråldriga mjölnarhantverket fann jag tillfredsställelse.

Även jag hemföll åt släktens mjölnarförbannelse, men det är jag glad för.

Telefon

0340- 66 54 49

Email

info@limabackakvarn.se

Adress

Backa 121, 432 65 Väröbacka