Mjölet

Mjölnarhantverket, ekologin och den goda smaken är och förblir det viktigaste för oss! ​

All spannmål som vi maler i våra kvarnar är naturligtvis ekologisk.​

I vår webbutik kan du handla mjöl, kaffe och handkvarnar.

Mjölsorter

Här presenterar vi några mjöler som vi är lite extra stolta över. ​

Vetemjöl Special är det populäraste mjölet i sortimentet. Det är mjölet som ger bäst volym på matbrödet. Vetemjöl Special har en högre andel vårvete i blandningen, därmed en högre gluten- och proteinhalt.

Vetemjöl har en något lägre gluten- och proteinhalt än systermjölet Vetemjöl Special och passar finfint till deg eller smet där du inte behöver samma volym. Perfekt till småkakor, bullar, pannkakor!

Öländskt Lantvete är en gammal kultursort som inte är lika hårt förädlat som de modernare sorterna. Öländskt Lantvete har en högre andel mineraler och är betydligt nyttigare än de moderna sorterna. Öländskt Lantvete är utmärkt till matbröd.

Rågmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl där hela kärnan mals till ett smakrikt mjöl fullt av näringsämnen. Det passar bra både till kavring men också ljusare surdegsbröd med en mindre andel råg. Prova gärna att rosta en del av rågmjölet till ditt bröd! Om du därutöver gör en så kallad klassisk skållning av rågmjölet - alltså låter det blandas med dubbelt så mycket hett vatten samt en gnutta salt - ökar dess bakegenskaper och ger brödet bra skärfasthet

Sortiment & Återförsäljare

Du kan handla vårt mjöl direkt i webbutiken.

Här hittar du vårt sortiment och kan se våra återförsäljare.

Recept

Här har vi för avsikt att samla smarriga recept.

Har du ett gott recept får du gärna skicka det till oss så lägger vi upp det här.

Rostad svedjeråg

Ett recept från våra fina bagare på Kastellegården i Ytterby.

Ingredienser

330 gr - vetesurdeg

660 gr - vatten

390 gr - vetemjöl special

480 gr - siktat dinkel

105 gr - rostad grov svedjeråg

30 gr - havssalt

Tillagning

Bred ut svedjerågen på en bakplåt och rosta i ugnen på 220c tills det fått fin färg. Rör om då och då. Låt svalna!

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i bakmaskin ca 5 min. Tillsätt saltet och öka farten. Kör ca 5 min till.

Ta upp degen i en inoljad plastlåda och jäs ca 1 timma. Vik degen och jäs en timme till. Forma till ett bröd. Jäs i korg i kylen tills dagen efter.

Sätt en järngryta med lock i ugnen och sätt den på 275 c. När grytan är riktig varm, placera ett av bröden i grytan och snitta.

Sätt på locket och baka ca 30 min på 230 c. Ta av locket och baka ytterligare ca 5-10 min tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.

Telefon

0340- 66 54 49

Email

info@limabackakvarn.se

Adress

Backa 121, 432 65 Väröbacka