Historia

Limabacka Kvarn har gamla anor. Bakom den nuvarande kvarnbyggnaden, som byggdes på 50-talet, ligger grunden kvar efter den gamla väderkvarnen. Limabacka är en del av Väröbacka. Trakten är ett gammalt odlingslandskap och det lär ha funnits 13 väderkvarnar här. Kvarnen var en så kallad tullkvarn och var igång till 70-talet. I slutet på 80-talet startades kvarnen upp igen, nu med ekologisk inriktning.

Kvarnen hotades av nedläggning och 2005 köptes kvarnen av tio odlare och en mjölnare. Hela produktionen, från att spannmålen sås och till färdigt mjöl är ekologisk och alla är anslutna till Krav. Lika viktigt som den ekologiska biten är att allt är lokalproducerat. Vi tror på korta transporter mellan odlaren och konsumenten. Vi stämplar varje mjölpåse med odlarens namn så att du som kund kan härleda ursprunget.

Många av maskinerna är från 50-talet och fungerar bra fortfarande. Ett begagnat kvarnverk inköptes under 2015 från Tyskland. Kvarnen nedmonterades, fraktades och har nu uppmonterats i den befintliga kvarnbyggnaden. Kapaciteten har nu utökats och vi står väl rustade för framtiden.

Mjölframställningen sker på ett skonsamt och hantverksmässigt sätt. De siktade mjölerna mals på ett valsverk och de grova fullkornsprodukterna (Graham, Rågmjöl och Dinkel/Spelt fullkorn) på en stenkvarn.

Våra kunder finns från Ystad i söder till Östersund i norr.

Bild: Flera generationer av mjölnare har gått i kvarnen och lämnat sina spår av arbete.

Butiken i kvarnen

Allt fler får höra talas om Limabacka Kvarn och det tycker vi är otroligt kul och spännande. Ibland stöter vi dock på problemet att vi inte alltid har allt färdigmalt, eller färdigpackat, när kunderna kommer på besök och vill handla från vårt sortiment

Vi rekommenderar att ni ringer, både för att kontrollera så det ni vill handla finns malt, men även i rätt mängder ni vill ha. För kunder som kör längre sträckor är detta starkt rekommenderat då vi självklart vill erbjuda hela vårt sortiment för de som handlar direkt hos oss i kvarnen.

Ni kan nå oss på:
Telefon: 0340-665449
Mejl: info@limabackakvarn.se

Varmt välkommen in till oss!
// Mjölnarna